Introductie

Wanneer mijn interesse in genealogie begon is me niet duidelijk. Iedereen leert al vanaf zijn vroegste jeugd de verbanden in zijn eigen familie. Wie is de vader van je vader? en wie de moeder van je moeder? Zo bouwt iedereen, zonder het in feite bewust te zijn, van jongs af aan zijn genealogische kennis op.
De eerste keer dat ik me wat uitgebreider in de familie relaties verdiepte was in de zomer van 1961 toen ik vanuit Canada met vakantie in Nederland was. Met mijn moeder, Henderika Bakker, bezocht ik die zomer de begraafplaats bij de kerk van Kolderveen, waar voorouders en aanverwanten van haar begraven liggen. Ik begreep daar de familieverhoudingen niet allemaal en thuis hebben we die toen schematisch uitgewerkt. Dat schemaatje heb ik jaren bewaard, maar tijdens een van mijn verhuizingen ben ik het kwijt geraakt. Het zag er ongeveer zo uit:

home


Zo'n huwelijksreeks vond ik toen heel bijzonder, vooral ook omdat de eerste vrouw, Jennigje Bakker, een tante was van de laatste, mijn oma Zwaantje Bakker. Later kwam ik op het Kampereiland een huwelijksketting tegen van 11 huwelijken, het eerste vond plaats in 1610 en het laatste in 1763. In de vele en complexe familieverhoudingen liep mijn computerprogramma vast.

Mijn broer Hendrik Jan de Leeuw was lid van de Oudheidkamer te Genemuiden en begon met het verzamelen van genealogische gegevens van diverse Genemuider families, via eigen onderzoek en uit publikaties van o.a. Henk Hammer. Al spoedig bleek dat je de gegevens systematisch moet bewaren om de verwantschappen goed in beeld te krijgen. Met de komst van de PC en genealogische programma's heb ik jarenlang zijn administratie bijgehouden met het programma HazaData. Na zijn overlijden en mijn verhuizing naar Zwolle ben ik met het onderzoek verder gegaan en zoek vooral naar gegevens van vóór 1811 van mijn voorouders en van diverse families uit Genemuiden, Vollenhove, Kamperzeedijk, Mastenbroek, Zalk, Wilsum en van het Kampereiland. Door met de ene familie bezig te zijn ontdekt je vaak familierelaties binnen een andere families, die je niet vond toen je met die ene familie specifiek bezig was. Hoe verder je in de tijd terug gaat hoe meer relaties er zijn met andere families.

Zo werd in de loop van de tijd een genealogische database opgebouwd, die gebruikt wordt voor de opbouw van deze site.

Genealogie

In het genealogie gedeelte vinden we twee soorten gegevens en wel kwartierstaten en stambomen. De kwartierstaten zijn van mij en mijn vrouw Erny.
De stambomen heb ik ingedeeld in twee groepen, in de eerste groep staan stambomen van de directe voorouders van de twee kwartierdragers, en in de tweede groep staan stambomen van families uit Genemuiden e.o.
Verwacht van al deze families geen complete stambomen daarvoor is mijn interesse in veel van deze families te gering. Wat je er wel vaak vind zijn oudere gegevens van een familie meestal tot enkele generaties na 1811 en soms ook meer recentere gegevens ingevoerd ten behoeve van andere families. De stambomen op deze site zijn in feite onvolkomen geknotte parentelen, d.w.z. vaak ook nog de kinderen van de dochters en dat niet alle staken zijn uitgewerkt. Ze vormen een goede basis voor het uitwerken van een eigen stamboom.

Foto's

Foto's zijn voor het uitwerken van een stamboom van groot belang. Ze geven inhoud en kleur aan je genealogie. Voor genealogie kun foto's van allerlei onderwerpen gebruiken zoals van personen, huizen, kaarten van de woonomgeving, maar ook van aktes en inschrijvingen uit doop-, trouw- en begraafboeken.
Aan het ontwerp en invulling van de foto sectie wordt nog gewerkt.

DNA en Genealogie

In mijn studietijd en later in mijn werk was ik nauw betrokken bij het gebruik van de DNA technieken in de biologie. Momenteel volg ik de ontwikkelingen van DNA op het gebied van de genealogie en heb ik ook meegedaan aan het eerste project in Nederland op het gebied van de genetische genealogie uitgevoerd door Prof. Dr. Peter de Knijff. De gegevens hiervan zijn te vinden in het boek "Zonen van Adam in Nederland.

Bronnen

Van de gebruikte bronnen worden alleen de gepubliceerde bronnen opgegeven. Veel van het originele materiaal komt o.a. uit DTB-boeken en gerechterlijke archieven. De gebruikte bronnen blijken meestal duidelijk uit de gegevens en worden dan niet bij de bronnen weergegeven.
In de gepresenteerde parentelen en stambomen worden ook de teksten, waarop veel familieverhoudingen zijn gebaseerd, niet weergegeven. Hiervoor zijn verschillende redenen: in mijn database staan de gegevens meestal bij een huwelijk, omdat dan bij een stamboom uitgevoerd als tekst de gegevens goed worden gepresenteerd, maar die teksten geeft het gebruikte presentatie programma niet weer, soms staan de gegevens bij een ander famililelid, en ook zou de site, bij opname van alle gegevens veel te groot worden.
Bij verschil van inzicht kan er gerust contact worden opgenomen om de gegevens te vergelijken.

Links

In dit hoofdstuk de links naar sites, die ik regelmatig bezoek of sites met informatie van families uit mijn onderzoeksgebied.

Contact

Although the site is in Dutch feel free to ask your questions in English and I will answer you in English.

top van de pagina

home