Familie Been te Genemuiden

Reeds voor 1800 woonde de familie Been te Genemuiden, mogelijk woonde de familie eerst aan de Hasselterdijk onder Genemuiden en niet in de stad Genemuiden zelf.

Mijn interesse in het uitwerken van een stamboom van deze familie Been was een samenloop van omstandigheden. In de week voordat een lid van de familie contact met me zocht in de Oudheidkamer van Genemuiden over de oorsprong van zijn familie, had ik een gesprek met W. Schipper, auteur van "Een wereld van turf", over de oorsprong en functie van de Dedemsvaart. Hij vertelde mij toen dat de Dedemsvaart een voorganger had in dat gebied en wel de "Beentjesgraven".
Waarom Beentjesgraven zo genoemd werd is nog onduidelijk. Het werd gegraven in de periode 1631 tot 1641 en de geschatte geboortedatum van de oudste Been(tjes), Conraet Beentjes, is ca. 1621. Het zou best zo kunnen zijn, dat zijn vader betrokken is geweest bij het ontwerp of het graven van de "Beentjesgraven.

De familienaam Beentjes kwam reeds voor in mijn database en wel onder Hasselt. Bij het verder uitwerken van de gegevens bleek er een duidelijk verband met de familie Been te Genemuiden. Deze stamboom is samengesteld uit oudere gegevens, die door mij verzameld zijn, en meer recentere gegevens van de familie Been uit Genemuiden.

Deze stamboom is dus gericht op de Genemuidiger tak van deze familie Been(tjes. Geen poging is gedaan om andere staken van deze familie op te sporen.

Open hier de presentatie van de familie Been te Genemuiden.

home