Familie de Leeuw uit Wilsum

Deze familie de Leeuw komt reeds eind 1500 voor in Wilsum, want in 1608 trouwt ene "Dobbel Geertsz", j.g. van Wilssum, met Henricken Jans, j.d. van 't Eijlandt. Uit latere gegevens blijkt dat zijn zoon de familienaam de Leeuw gebruikt.

De familienaam de Leeuw komt al veel vroeger voor in Kampen, want in 1496 wordt ene Reinder de Leeuw de tweede pachter van erf 50. In 1541 wordt Geert Lewe uit Wilsum genoemd in de Oud Rechterlijke Archieven van de stad Kampen. Het is zeer wel mogelijk dat pachter Reinder de Leeuw een voorvader is van de familie de Leeuw uit Wilsum.

Behalve nakomelingen van deze familie de Leeuw wonen er in Kampen ook nog Gieterse "de Leeuw-en". Egbert Jans Leeuw, gedoopt op 16-09-1759 te Beulake, die op 07-09-1783 trouwt met Niesje Harms Klossert, is werkzaam als turfgraver in de Koekoek, en zijn nakomelingen worden te Kampen e.o. "de Leeuw" genoemd. Over deze Gieterse familie "De Leeuw" schreef Kees de Boer een boek getiteld "DE LEEUW, stamboom en geschiedenis van het geslacht Leeuw-DeLeeuw-Lyon, een familie uit veen en turf".

Open hier de presentatie van de familie de Leeuw uit Wilsum.

home