Familie Gerridsen uit Lonneker

Volgens overlevering zou de familie Gerridsen "oet 'n Pruus" komen, maar wanneer dat gebeurde is nog steeds onduidelijk.

De stamvader van de familie, Henrik Gerritsen, en zijn vrouw Hermken Bos laten op 04-11-1736 hun zoon Gerrit dopen te Enschede. Het echtpaar woonde toen op de Esmarke en daar woonde dit echtpaar ook in 1748 tijdens de volkstelling. Het heeft lang geduurd voordat hun inschrijving daar gevonden werd, want het echtpaar wordt dan omschreven onder de Eschmarke in de Klumpershoek bij boer Menssing als "sijn woner en vrou met de kinderen Jannus, Geertien, Bernardus en Fennegen". Wij herkennen het echtpaar aan de namen van de kinderen. Henrik zal toen wel boerenknecht bij de familie Menssing zijn geweest en de oudste zoon Gerrit "diende" zeker al ergens anders.

Via Willem Gerridzen, die in 1835 trouwt met Berendina van der Mey, komt deze tak van de familie te wonen op erve Spölmink te Lonneker, een van de oudere erven in Twente. Deze boerderij wordt later afgebroken t.b.v. nieuwbouw van de stad Enschede. Frederik Herman Gerridsen, Erny's vader ook bekend als "Spölmink's Herman", was dus de laatste boer op 't Spolmink.

Open hier de presentatie van de familie Gerridsen uit Lonneker.

home