Familie van 't Hul uit Oosterwolde

Mijn interesse in de familie van 't Hul is een bijzondere. Albert Netjes had contact met ene Eleanor Sander, geboren in Canada en nu wonende te Zweden. Eleanor is een afstammeling van de familie van 't Hul uit Oosterwolde en kwam naar Nederland om haar "roots" verder bloot te leggen. Op verzoek van Albert Netjes heb ik met haar enkele archieven bezocht.
Om haar bezoek zo optimaal te laten verlopen heb ik van 't Hul gegevens verzameld o.a. van Gerrit van 't Hul, Robert van 't Hul, Albert Netjes, Gemeente Archief Elburg, Genlias en verwerkt in mijn database. Er blijken diverse families van 't Hul te bestaan, maar Eleanor bleek een nakomeling te zijn van Egbert Hendriks op de Hulle in Oosterwolde(gld).

De oorsprong van de familienaam van 't Hul ligt in het woord "hul" wat "hoogte" betekend. Natuurlijke hoogtes werden vroeger gebruikt voor het bouwen van woningen en boerderijen en het is dus niet verwonderlijk dat er verschillende families "van 't Hul" zijn ontstaan. Ook allerlei varianten van deze familienaam zijn bekend o.a. Hulleman, van de Hul, van 't Hull. Opvallend is dat "hul" vooral gebruikt wordt op de Veluwe. In andere delen van Nederland wordt vaak de "horst" variant gebruikt.

Aangezien ik zelf ook voorouders in dit gebied heb, was dit een goede gelegenheid om mijn kennis van dit gebied uit te breiden. De verzamelde van 't Hul gegevens en de lokale gegevens werden in een boekje verwerkt t.b.v. enkele familieleden. In de gepresenteerde stamboom van 't Hul zijn slechts de oudere generaties opgenomen, omdat Albert Netjes deze familie uitgebreid bijhoudt op zijn site.

Open hier de presentatie van de familie van 't Hul uit Oosterwolde.

home